Zázvor obyčejný je oblíbenou kořením – je to půl druha metru vysoká rostlina se žlutými květy, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité oddenky, které bývají až deset centimetrů dlouhé.
Zázvor blahodárné účinky
Odnože zázvoru mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť. Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje a až 640 různých chemických látek.
Blahodárné účinky zázvoru zná evropská kuchyně díky starým Římanům už dvě tisíciletí: Dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zdraví.
Víte, že …
Sušený zázvor nemá nic společného s chutí zázvoru čerstvého, proto je v receptech nesmíme zaměnit. Sušený se používá zejména v sladkých pokrmech, v Pernik, sušenkách a nákypech.
Díky obsahu vitamínů a dalších důležitých živin je zázvor ideálním pomocníkem při chřipce, rýmě, angíně a horečkách. Zázvorový čaj si sice můžeme koupit v lékárně, ale síle domácího čaje se nevyrovná. Přitom příprava zázvorového čaje je velmi jednoduchá. Zázvor zlepšuje i průtok krve a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob – rozšiřuje cévy a ředí krev, proto je vhodný při nadměrném srážení krve a rozpouštění krevních sraženin. Také je nápomocný při syndromu studených rukou či nohou, navíc podporuje imunitu – všechny vitaminy, éterické oleje a ostatní látky zlepšují přirozenou formou imunitní systém, aby se dokázal uchránit před různými onemocněními. Kromě toho zlepšuje trávení – pozitivně ovlivňuje fungování žaludku a střev. Podporuje správné vyprazdňování, odstraňuje zácpu. Pomáhá i při průjmech, účinně odstraňuje viry ze střevního systému. Zázvor detoxikuje tělo – zlepšuje činnost jater. Má antiseptické a antibiotické látky, zlepšuje dýchání a vykašlávání hlenů z dýchacích cest a pomáhá i při hubnutí.
vitamíny
A, B1, B2, C, E
Zázvor – živiny a minerály
Živiny a minerály
esenciální oleje, gingerol (pálivá látka), třísloviny, flavonoidy, sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo
Zázvor se již mnoho staletí používá v kuchyni téměř na všech kontinentech. V asijské kuchyni je hned po soli nejčastější přísadou. Slouží k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a na odlehčení těžkých pokrmů z kachního nebo vepřového masa. Sušený zázvor se přidává do pekařských a cukrářských výrobků, ale také do marmelád, džemů a čatní. Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jakými jsou hrušky, jablka či ananas. Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. Z oddenků se vyrábí zázvorový olej a esence, které mají své uplatnění v parfumerii. Zázvorové pivo je velmi oblíbené například ve Velké Británii, nakládaný růžový zázvor Japonci používají jako koření do suši.
Zázvor v asijské kuchyni
První zmínka o zázvoru spadá do čtvrtého století před naším letopočtem – hinduistický kněz v Indii zapsal sanskrtem první recept upravovaného, kořeněného masa se zázvorem. V pátém století našeho letopočtu se zázvor stal cenným kořením, které přivezli mořeplavci z Indického oceánu a Jihočínského moře i do Evropy. V Římské říši si ho cenili jako léčivo a stal se tak díky arabským obchodníkům důležitým dovozovým zbožím a dodnes je vyhledávanou obchodní komoditou.