Zajímavosti

Další české letouny L 410 budou chránit mořskou hranici EU


Česká letecká výroba zaznamenala další úspěch. Společnost Aircraft Industries, tradiční výrobce letadel z Kunovic, podepsala smlouvu na dodávku dvou nových letounů L 410 UVP-E20 polské pohraniční stráži. Potvrdila se tak rostoucí důvěra v kvalitu a spolehlivost českých letadel nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí.

„Jsme nesmírně hrdí na to, že naše letouny budou sloužit tak důležité instituci, jako je polská pohraniční stráž,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident skupiny OMNIPOL, která je mateřskou společností Aircraft Industries. „Je to pro nás potvrzení, že naše investice do vývoje a modernizace výroby přinášejí ovoce a že jsme schopni nabídnout zákazníkům špičková řešení, která splňují i ty nejnáročnější požadavky.“

Polsko již má s letouny L 410 zkušenosti. Dva stroje ve verzi MPA (Maritime Patrol Aircraft) už čtyři roky úspěšně slouží při monitorování hranic a zajištění bezpečnosti v rámci Evropské unie. Nové letouny budou vybaveny modernější avionikou Garmin a dalšími špičkovými technologiemi, ještě více posílí schopnosti polské pohraniční stráže. „Nové letouny budou využívány pro pátrání po pohřešovaných osobách, střežení hranic a monitoring mořských oblastí,“ doplnil Jiří Podpěra. „Jsme rádi, že můžeme nabídnout komplexní řešení včetně speciální výbavy, kterou jsme vyvinuli a vyrábíme přímo v České republice.“

Česká technologie světové úrovně
Letouny L 410 jsou výsledkem dlouholeté práce českých inženýrů a konstruktérů. Jejich výroba probíhá za použití nejmodernějších technologií. Na jednom letadle se podílí subdodávkami více než 600 českých firem a na jeho výrobu je potřeba přes 13 000 součástek.
Smlouva na dodávku letounů L 410 do Polska je důkazem, že český letecký průmysl má před sebou slibnou budoucnost. Díky investicím do výzkumu a vývoje a díky schopnosti přizpůsobit se požadavkům zákazníků se české letouny stávají stále žádanějším zbožím na světovém trhu.

Related posts

Společenské hry

svet zeny

Co je kryptoměna a jaké jsou její přednosti?

no-media.cz

Jak si správně vybrat golfové rukavice a proč jsou důležité?

svet zeny