potřebujeme:
1 středně velký kořen zázvoru (asi 10 cm), 1 l studené vody, 2-3 citrony, 1 kg krupicového cukru
postup:
Zázvor omyjeme a nastrouháme i se slupkou na jemném struhadle. Nastrouhaný ho pak dáme do kastrolu a zalijeme 1 litrem studené vody, do které ještě nakrájíme na malé kousky dva citrony (kůru z nich dobře omyjeme). Přivedeme do varu a povaříme asi 10-15 minut na mírném ohni. Potom směs odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den tekutinu scedíme a do scezené směsi přisypeme 1 kg krupicového cukru. Znovu přivedeme do varu, mícháme a vaříme asi 10 minut. Odstavíme, a když sirup trochu vychladne, vlijeme do něj vymačkanou šťávu z jednoho citronu a zamícháme. Vychladlý sirup plníme do uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladničce.
previous post
next post