Zdraví

Rakytník jako silnější zdroj vitamínu C. Pijte ho v podobě sirupu

Když nás napadají nejrůznější bakterie a viry, když pociťujeme první příznaky nachlazení, máme tendenci sáhnout po citronu nebo jiných citrusech. Jsou totiž zdrojem vitamínu C. Jenže věděli jste, že v takovém rakytníku se vitamínu C nachází ještě větší množství? Nemusíte ho pít v podobě čaje, stačí si ho dopřávat ve formě sirupu. Takový rakytníkový sirup je totiž stejně jako jiné domácí sirupy tím, co byste měli mít po ruce nejen v době zimy.

Nejen pro správně fungující imunitní systém

Rakytník je možné konzumovat v mnoha formách, ale ve formě sirupu je zkrátka a dobře nejlepší (a taky nejsladší). Jeho účinky jsou však vyzdviženy v každém případě. Kromě toho, že stimuluje a podporuje správnou funkci imunitního systému, je také vynikajícím podporovatelem trávení a pomáhá nám při léčbě onemocnění dýchacích cest.

Kromě toho také čistí organismus od toxinů a volných radikálů a reguluje krevní oběh, což kdejaká bylinka neumí.

Zázrak z českých luk a hájů

Je velká škoda, že se dlouhou dobu držel rakytník v ústraní a nevstupoval do společenských diskuzí, i když nápadně oranžové kuličky znaly už i naše prababičky. Věděli jste například, že už jen jedna jediná kulička dokáže pokrýt denní dávku vitamínu C? Proti označení „sibiřský zázrak” tak nemáme žádné námitky.

Rostlina budoucnosti?

Jak již bylo zmíněno, rakytník byl zejména ve společenských diskuzích dlouhé roky opomíjen. Nyní však na něj znovu přišla řeč. Dokonce natolik, že si získal označení „rostlina budoucnosti”. Zmiňované zdraví prospěšné účinky rakytník zajišťuje hlavně díky obsahu množství vitamínů a minerálních látek, k nimž patří vitamín A, B, D, E, F, K nebo P a samozřejmě vitamín C, který z imunitního systému tvoří neprůstřelné rytířské brnění. Z dalších složek se v něm ukrývá například železo, kromě něj také mangan a kyselina listová.

Related posts

Kompulzivní chování: když prostě něco musíte udělat

no-media.cz

Legalizace CBD v EU a ve světě

no-media.cz

Lanýžový olej bude vynikajícím zpestřením pro polévky i rizoto

svet zeny