Bydlení

Nepodceňujte své síly a vrhněte se na výstavbu terasy svépomocí

Rádi byste měli na své zahradě pomyslnou základnu, kde by bylo možné pohodlně relaxovat ať už na opalovacím křesle, v houpací síti anebo s přáteli? Vybudujte si terasu, která vám to umožní. Myslíte, že byste její konstrukci sami nezvládli? Nepodceňujte se! Pokud jste alespoň trochu zruční, s naším návodem to jistě zvládnete levou zadní.

Pevné základy

Příprava podkladu, na kterém bude terasa stát, je velmi důležitá. Od něho se totiž odvíjí životnost celé terasy. Je velmi důležité, aby byl podklad rovný a také pevný. Dále je také důležité, aby pod terasou nezůstávala voda, která by způsobovala hnití dřeva. V ideálním případě navrhujeme na rovnou zeminu nasypat směs štěrku a písku, kterou dobře udusejte.

Spodní konstrukce

Jakmile bude základová deska hotová, přichází na řadu sestavení spodní konstrukce. Pokud zjistíte, že je v některých částech nerovná, dobře poslouží retifikační terče, které zajistí volný odtok vody. Tímto krokem zajistíte také delší životnost následně pokládaných prken, na které ze spodu nebude působit vlhkost a ze shora svítit slunce. Podkladové hranoly pokládejte přibližně 60 centimetrů od sebe a už při jejich výběru myslete na to, že by bylo vhodné vybrat je ze stejného dřeva, z jakého máte v plánu dřevěná prkna na terasu. O tom, jaké možnosti máte, si přečtěte v článku.

Při upevňování prken také dbejte na pravidelnou vzdálenost mezi nimi, aby nedocházelo k nechtěnému bobtnání dřeva. Díry do prken vyvrtejte samostatně, nikoliv až po přiložení k hranolům, předejdete tak jejich popraskání.

Ošetření terasy

Dřevěným prknům na terasu je potřeba věnovat dostatek péče, aby vydržela dlouho krásná a její životnost byla co možná nejdelší. Konce prken, které zařežete podél provázku, ošetřete nátěrem nebo voskem, aby prkna nebyla napadena plísněmi. Vrchní část prken je možné také přebrousit, a nakonec natřít olejem, určeným na tyto povrchy.

Přejeme vám hodně zdaru a s chutí do toho, půl je hotovo!

Related posts

Další mezinárodní úspěch pro MUTEO od SAPELI

no-media.cz

Není střecha jako střecha. Seznamte se s nejčastějšími druhy střech

no-media.cz

Posuvné dveře interiérových skříní: moderní doplněk, bez kterého se neobejdete

no-media.cz