20.6 C
Praha
21.4.2019
Aktuality 24 – přehled aktuálního zpravodajství
Zdraví

Zázvor v kuchyni i při chřipce

Zázvor obyčejný je oblíbenou kořením – je to půl druha metru vysoká rostlina se žlutými květy, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité oddenky, které bývají až deset centimetrů dlouhé.

Zázvor blahodárné účinky

Odnože zázvoru mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť. Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje a až 640 různých chemických látek.

Blahodárné účinky zázvoru zná evropská kuchyně díky starým Římanům už dvě tisíciletí: Dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zdraví.

Víte, že …
Sušený zázvor nemá nic společného s chutí zázvoru čerstvého, proto je v receptech nesmíme zaměnit. Sušený se používá zejména v sladkých pokrmech, v Pernik, sušenkách a nákypech.

Díky obsahu vitamínů a dalších důležitých živin je zázvor ideálním pomocníkem při chřipce, rýmě, angíně a horečkách. Zázvorový čaj si sice můžeme koupit v lékárně, ale síle domácího čaje se nevyrovná. Přitom příprava zázvorového čaje je velmi jednoduchá. Zázvor zlepšuje i průtok krve a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob – rozšiřuje cévy a ředí krev, proto je vhodný při nadměrném srážení krve a rozpouštění krevních sraženin. Také je nápomocný při syndromu studených rukou či nohou, navíc podporuje imunitu – všechny vitaminy, éterické oleje a ostatní látky zlepšují přirozenou formou imunitní systém, aby se dokázal uchránit před různými onemocněními. Kromě toho zlepšuje trávení – pozitivně ovlivňuje fungování žaludku a střev. Podporuje správné vyprazdňování, odstraňuje zácpu. Pomáhá i při průjmech, účinně odstraňuje viry ze střevního systému. Zázvor detoxikuje tělo – zlepšuje činnost jater. Má antiseptické a antibiotické látky, zlepšuje dýchání a vykašlávání hlenů z dýchacích cest a pomáhá i při hubnutí.

vitamíny
A, B1, B2, C, E

Zázvor – živiny a minerály

Živiny a minerály
esenciální oleje, gingerol (pálivá látka), třísloviny, flavonoidy, sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo

Zázvor se již mnoho staletí používá v kuchyni téměř na všech kontinentech. V asijské kuchyni je hned po soli nejčastější přísadou. Slouží k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a na odlehčení těžkých pokrmů z kachního nebo vepřového masa. Sušený zázvor se přidává do pekařských a cukrářských výrobků, ale také do marmelád, džemů a čatní. Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jakými jsou hrušky, jablka či ananas. Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. Z oddenků se vyrábí zázvorový olej a esence, které mají své uplatnění v parfumerii. Zázvorové pivo je velmi oblíbené například ve Velké Británii, nakládaný růžový zázvor Japonci používají jako koření do suši.

Zázvor v asijské kuchyni

První zmínka o zázvoru spadá do čtvrtého století před naším letopočtem – hinduistický kněz v Indii zapsal sanskrtem první recept upravovaného, ​​kořeněného masa se zázvorem. V pátém století našeho letopočtu se zázvor stal cenným kořením, které přivezli mořeplavci z Indického oceánu a Jihočínského moře i do Evropy. V Římské říši si ho cenili jako léčivo a stal se tak díky arabským obchodníkům důležitým dovozovým zbožím a dodnes je vyhledávanou obchodní komoditou.

Related posts

Jsem vegan

admin

Avokádo zelené super ovoce

admin

Jak si poradit se stresem

admin

Domácí zázvorový sirup

admin

Mrkvová polévka se zázvorem

admin

Leave a Comment