Pro ženyZdraví

Jak si poradit se stresem

Problémy doma nebo v práci. Patří k typickým spouštěčům stresových reakcí. Pod napětím a nervozitou se často podepisují některé druhy potravin.

Hormonální chaos

Během stresové reakce se do těla uvolňují hormony adrenalin a kortizol. Pokud napětí stoupá, produkuje se ve větším množství, což může přejít do stresu. Zatímco někteří lidé v této fázi nemají chuť na jídlo, tento psychický a fyzický stav „zajídají“ jídlem. V případě, že má být odstraněn nadbytečné centimetry tuku v pásmu, buďte na pozore. Stres je faktor, který drží tuku pevně na místě. Relaxační techniky, správné časování denního programu či racionální řešení životních situací pomáhají vyřešit tento problém. Předpokládá se, že nemotorné potraviny, které způsobují přímou provokaci.

Kofein pomáhá a stresuje

Káva obsahuje přírodní alkaloid kofeinu, který má silné stimulační účinky. Udrží nás bdělý, zlepšuje pozornost, koncentraci a paměť. Rozjasňuje mysl a potlačuje depresi. Pokud máte v práci těžší dny a „zapíjíte“ jejich větší množství černého mochu, zbystřete pozornost. Kombinace stresu a kávy vyvolává další nepříjemné reakce, a to třes rukou, nervozitu, podráždění a návaly úzkosti. Kromě toho káva zvyšuje produkci hormonů dopaminu. Někteří odborníci se domnívají, že mohou zpomalit vstřebávání klíčových látek podporujících dobrý mód, jako jsou vitamíny řady B a vitamín D.

Cukr a dobrá nálada?

Možná na chvíli. Sladkosti se připisuje schopností zlepšovat mravy na všech frontách. Potraviny, které obsahují obyčejný cukr z cukrové řepy, zvyšují vyplavování stresových hormonů do organismu, včetně kortizolu. Důvodem je skutečnost, že lidské tělo nedokáže rychle zpracovat velké množství rafinovaného cukru. Dochází k prudkému zvýšení glukózy v krvi, což má za následek vznik ještě většího napětí. I dietní kolové nápoje si mohou podat ruce tak, aby se stresem. Vědci dospěli k závěru, že umělé sladidla, která se nacházejí v mnoha kolových nápojích, blokují produkci hormonů štěstí, serotoninu. Toto může způsobit vyvolání stresu ve formě prudkých bolesti hlavy, výkyvu nálad a nespavosti.

Slané jídlo nepřítel pohody

Chroupání při potížích brambůrek může zmírňovat stres. Nevýhoda těchto drobností spočívá v tom, že obsahují vysoké množství soli. Sodík zvyšuje krevní tlak a navozuje úzkost. Podobně je na tom také pečivo z bílé mouky. Tyto pochoutky obsahují velké množství cukrů a nízké procento vláknin. Vláknina je druh polysacharidu, který zpomaluje trávení a hlavně pomáhá při kontrole hladin glukózy do krve.

Related posts

Jak podpořit kořením imunitu na zimní období

svet zeny

Růžový říjen je měsícem boje proti rakovině prsu

svet zeny

Svatební výzdoba by měla být součástí každé svatby

no-media.cz